Nawaitu

Salam,

Now.. I want to share bit about my nawaitu lately ni. Hmm, boleh ke share sebenar nya? Boleh kot? Ok ok, nak cerita ni.. I have a nawaitu yang 'nak menutup kepala/rambut', which is mean, saya nak bertudung. InsyaAllah. Hati dah terasa-rasa kebelakangan ni, cuma bila nak terlaksana wallahua'lam.

Saya dah cakap about my suara hati to my mom, and dia sangat2 happy. Sebab nya? Dia sendiri dah lama pujuk anak dia sorang ni suruh pakai tudung.. antara bebelan dia is 'pakai lah tudung Kin, abah tanggung dosa awak banyak dah', 'pakai lah tudung Kin, awak dah besar dah.. jangan lah tayang rambut lagi, kesian abah'. All this while I've been ignoring mom's words. Bukan apa, I just wanted to be 'ready' first. Bila sebut 'ready', orang selalu kata tak payah ready2, tudung ni wajib so apa kisah nak ready?

Well.. not for me ok. To be ready is important! Ini soal diri sendiri dengan Tuhan yang satu. Bila saya dah pakai tudung nanti, I would not want to 'bukak2' lagi.. or pakai kejap pastu bukak balik tayang rambut. NO, I dont want to be that kind of person or.. pakai je tudung, tapi still nakal. Taknak lah kan? So, that is why.. to be ready is important for me.

Yesterday, mom sms-ed me during work, dia cakap 'Kin, weekend nanti kita pi KL cari tudung k? Adik pun kata dia nak pakai tudung balik'. Alhamdulillah, sambil senyum baca message ibu sebab nya adik saya dulu pakai tudung, pastu bukak. Now, insyaAllah dia pakai balik and kekal that way.

So... this weekend will be 'Hunting Tudung Day for Mom and Daugthers!', Hahaha noice! *Nice loghat Australia k*.

InsyaAllah *Nyanyi sikit Maher Zain*.. after bila semua selesai and dah sedia sesedia nya, bertudung lah saya. *Doa kan lah ye*. Chup! Nak tunjuk sikit tudung jenis mcm mana saya suka nak pakai.

Till then, bye!

2 comments:

RS said...

I understand what you're saying. InsyaAllah, saya pun akan bertudung pada masa depan. Tapi saya pun nak 'ready'. Saya nak betul2 ikhlas semasa pakai tudung bukan pasal ada orang paksa.

InsyaAllah, u will be at peace.

shknysf said...

Kan? Ikhlas is the right word for it.

InsyaAllah, bila hati you dah terbuka, semua akan senang je :).

Post a Comment